Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι: Ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι!

Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι: Ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι!
Χειμώνας

Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι: Ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι!

Η Ελλάδα μας αποτελεί ιδανικό προορισμό για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις ακόμη και της τελευταίας στιγμής. Το Ελατοχώρι μόνο κι από το όνομά του, σε παραπέμπει σε ένα χιονισμένο παραμυθένιο τοπίο που είναι έτοιμο να σε υποδεχθεί για ολιγοήμερες διακοπές!

Στην σκιά του Ολύμπου, το μέρος που κατοικούσαν οι Θεοί, σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ξεπροβάλλει ένα μικρό χωριουδάκι με μαγικά μονοπάτια και πυκνή βλάστηση και με τους κατοίκους έτοιμους να σου εξασφαλίσουν ότι αναζητάς για παραδοσιακά Χριστούγεννα στο χωριό με τις παραδόσεις.

Η θέα του χωριού όπως αντιλαμβάνεστε είναι μαγική. Από την μία ο Όλυμπος και από την άλλη ο Θερμαικός, σε κάνουν να θέλεις να πίνεις το ζεστό τσάι ή καφέ σου στο τζάκι και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Εκεί ο χρόνος σταματάει και μπορείς έρθεις κοντά με τη φύση κάτι που το χρειαζόμαστε στις διακοπές μας.

Τι μπορείς να κάνεις τα Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι

Αν είσαι λάτρης του χιονιού και των χειμερινών σπορ, θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό καθώς έχει χιονοδρομικό κέντρο στα 8 χιλιόμετρα από το χωριό. Εκτός από τις πίστες με τους βαθμούς δυσκολίας, θα βρείτε πίστα για έλκηθρα! Τι ωραιότερο για τα Χριστούγεννα!

Ντυθείτε καλά και κατάλληλα για την εποχή, και περπατήστε στο παλιό Ελατοχώρι το οποίο το 1944 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς. Εκεί θα συναντήσετε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σώθηκε από εκείνη την εποχή.

Αν αποφασίσετε να μείνετε την Πρωτοχρονιά και μετά, στις 6 Γενάρη θα δείτε από κοντά το έθιμο της Κυριαλέσας. Γίνεται μία δημοπρασία μεταξύ νέων για τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού. Αφού ψάλλουν το Κύριε Ελέησον, τις μεταφέρουν σε όλες τις πηγές και τα νερά του χωριού και στην συνέχεια τις επιστρέφουν στην εκκλησία.

Χωριό χωρίς παραδοσιακά προϊόντα δεν γίνεται και επομένως εκεί θα πρέπει να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες. Κάστανο, καρυδάκι και δαμάσκηνο είναι από τις top γεύσεις!

Πιείτε ζεστή σοκολάτα στους καναπέδες δίπλα στο τζάκι του Café Ιταμός το οποίο βρίσκεται 100μ. από την κεντρική πλατεία (τηλ. 2351082942). Εναλλακτικά, αν είστε μεγάλη παρέα τότε θα πρέπει να κάνετε κράτηση στο Café Αρχοντικό του Λάμπρου που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το τζάκι του χωριού και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες (τηλ. 6977780475).

Πώς θα πας

Από Αθήνα: Αν πηγαίνετε από Αθήνα ή Λάρισα, μέσω Εθνική Οδού, στρίβετε στην Κατερίνη και ακολουθώντας την διαδρομή της παλαιάς Εθνικής Οδού (Κατερίνης – Ελασσόνας), προσπερνώντας τα χωριά Σβορώνο, Νεοκαισάρια, Μοσχοχώρι, φτάνοντας στο 13ο χλμ, στρίβετε δεξιά. και στην συνέχεια δια μέσων των χωριών Βρύας, Ρητίνης, Ελατοχωρίου, φτάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο κι από εκεί το χωριό απέχει 8 χιλιόμετρα. Τα διόδια που θα πληρώσετε είναι στο σύνολο τους 27,65 μέχρι το Ελατοχώρι.