Τρίκαλα Κορινθίας-Όχι απλώς καλά… Τρι-καλα!

Τρίκαλα Κορινθίας-Όχι απλώς καλά… Τρι-καλα!
Χειμώνας

Τρίκαλα Κορινθίας-Όχι απλώς καλά… Τρι-καλα!

Σε κορυφαίο ανερχόμενο τουριστικό προορισμό έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια τα Τρίκαλα Κορινθίας. Μόλις μια «ανάσα» από την Αθήνα, τα καταπράσινα Τρίκαλα, που φωλιάζουν στο όρος Κυλλήνη και υψώνονται ως τα 1.100 μέτρα, προσφέρουν μία αυθεντική εμπειρία απόδρασης, με πολλαπλές δραστηριότητες στην ορεινή φύση της Κορίνθου.

Αποτελούνται ουσιαστικά από 3 συνοικίες -τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα και βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., 1.000μ. και 1.100μ. Αντίστοιχα, συνιστώντας το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Χτίστηκαν γύρω στο 10ο αιώνα από τους πεδινούς Κορίνθιους, οι οποίοι πήραν τα βουνά κυνηγημένοι από επιδρομείς κι έφτιαξαν χωριά και μικρούς συνοικισμούς σ’ αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στη θέση του αρχαίου Μύσαιου. Όσο για την ονομασία Τρίκαλα, λένε ότι προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: καθαρό αέρα, καλό κρασί και πηγαία νερά!

#1 Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας

Τα αξιοθέατα της περιοχής είναι πολλά και καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Από το χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας, μέχρι τις λίμνες της περιοχής και από τα μουσεία μέχρι τις μονές, να είστε σίγουροι ότι δεν αρκούν μόνο λίγες μέρες για να καταφέρετε να δείτε όλα αυτά που προσφέρουν τα Τρίκαλα Κορινθίας. Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψετε.

Φορέστε τα χιονοπέδιλά σας και απολαύστε την κατάβαση! Από το 2007 σημείο αναφοράς στις ορεινές δραστηριότητες του Νομού αποτελεί το Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας.

Βρείτε ΕΔΩ ξενοδοχεία ή καταλύματα στα Τρίκαλα Κορινθίας χωρίς προμήθεια με απευθείας κράτηση!

#2 Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας

Η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας εκτείνεται ανάμεσα στη Μικρή και την Μεγάλη Ζήρεια, παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα και μαζί με το Όρος Κυλλήνης έχουν ενταχθεί στο «Natura 2000», ως περιοχές ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που χρήζουν προστασίας. Διασχίζοντάς την κοιλάδα ανάμεσα σε ρυάκια και αιωνόβια δέντρα, καταλήγουμε στις πηγές του ποταμού Σύθα.

Στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκει καταφύγιο ένας σημαντικός αριθμός ευαίσθητων ειδών όπως ο χρυσαετός, ενώ οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνια, οι ασβοί, οι σκαντζόχοιροι, οι λαγοί, οι πέρδικες και οι τυφλοπόντικοι είναι μερικοί από τους συνήθεις κατοίκους της.

Αν ακολουθήσετε και κάνετε πεζοπορία μετά από 2 ώρες και 4,7 χλμ. πορείας θα φτάσετε στη θέση Λαιμός σε υψόμετρο 1.500 μ. Από το σημείο αυτό ξεκινάει μονοπάτι που κατηφορίζει στην Φλαμπουρίτσα. Αν συνεχίσετε απτόητοι την πορεία σας θα φτάσετε στο Σπήλαιο του Ερμή.

#3 Σπήλαιο Ερμή – Όρος Ζήρεια

Σύμφωνα με τη μυθολογία, σ’ αυτήν τη σπηλιά η Μαία, κόρη του Άτλαντα, γέννησε τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο των θεών, τον Ερμή. Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην κορυφή του βρισκόταν ένα από τα λίγα αρχαία ιερά αφιερωμένα στο φτεροπόδαρο θεό που εδώ τον ονόμαζαν Κυλλήνιο Ερμή.

Ξενώνας Νύμφες Τρίκαλα ΚορινθίαςΚάντε κράτηση ΤΩΡΑ στον
Ξενώνα Νύμφες στα Τρίκαλα Κορινθίας 
χωρίς προμήθεια με απευθείας κράτηση!

Εκεί φύτρωνε το Μώλη, μυθικό χόρτο με μαγικές ιδιότητες, που ο Ερμής το έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης.

Η κατάβαση στο σπήλαιο, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα ήταν να γίνει με ειδικό εξοπλισμό. Η έκτασή του υπολογίζεται περίπου στα 1.200 τ.μ. και περιλαμβάνει αρκετούς αλλεπάλληλους θαλάμους με πλούσιο διάκοσμο από ογκώδη συγκροτήματα σταλακτιτών – σταλαγμιτών, που μαρτυρούν την ηλικία του. Όμως προχωρώντας προσεκτικά 50 μ. στο εσωτερικό του, με ένα δυνατό φακό μπορείτε να απολαύσετε τους υπέροχους σταλακτίτες της πρώτης αίθουσας και το σπάνιο σπηλαιόγαλα.

#4 Αρχαιολογικό Μουσείο Καλυβιών

Στην κεντρική πλατεία του χωριού Αρχαία Φενεός που παλαιότερη ονομασία του ήταν Καλύβια υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο. Κυριότερο εύρημα είναι το γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι που αποδίδεται στη Θεά Υγεία και χρονολογείται το 150 π.Χ. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η Ακρόπολή της αρχαίας Φενεού με Ιερό που αποδίδεται στον Ασκληπιό.

#5 Ιστορικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πετρούλια

Όταν βρεθείτε στο χωριό Φενεός, στο παλαιό αρχοντικό του Κωνσταντή Πετρούλια λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα λαϊκής τέχνης όπως κειμήλια από το 1800 της Οικογένειας Πετρούλια, αργαλειό, αποστακτήριο για τσίπουρο, κεραμικά, διάφορα σκεύη και εργαλεία, παραδοσιακές ενδυμασίες, την Φενεάτικη φορεσιά και την επίσημη παραδοσιακή φορεσιά της Κορινθίας.

#6 Λίμνη Δασίου

Στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Κυλλήνη σε υψόμετρο 1480 μέτρων βρίσκεται η λίμνη Δασίου. Η λίμνη δημιουργείται ανά εποχές. Εκεί αλλά και σε όλη την Ζήρεια η χλωρίδα και η πανίδα είναι εντυπωσιακή. Βελανιδιές, έλατα, μενεξέδες, μανιτάρια, σπάνια λουλούδια και φυτά συμβιώνουν με λαγούς, σπάνια αρπακτικά πουλιά, άγριες αγελάδες, νυφίτσες, άγρια άλογα και αλεπούδες. Βρίσκεται σε απόσταση 10′ από το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας.

Το Μάιο φυτρώνουν στη Λίμνη Δασίου μπουκέτα από την πορτοκαλοκόκκινη Tulipa orphanidea, αυτόχθονα φυτά της Ελλάδας. Η τελευταία οφείλει το όνομά της σε ένα σημαντικό βοτανικό, τον καθηγητή Θεόδωρο Ορφανίδη.

Στο Μικρό Κεφαλάρι, που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Δασίου απαντώνται πολλά είδη από ορχιδέες. Τα μικρά ξέφωτα στα βυθίσματα του εδάφους διαθέτουν περισσότερο φως και νερό από το υπόλοιπο δάσος και γι΄ αυτό είναι ιδανικά για τις άγριες ορχιδέες.

#7 Λίμνη Δόξα

Η τεχνητή λίμνη Δόξα δημιουργήθηκε το 1995 με την κατασκευή φράγματος 710μ. και έφερε την απόλυτη ισορροπία στην πεδιάδα του Φενεού. Μέσα στην λίμνη είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Άγιου Φανουρίου. Εκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. TIP : Μπορείτε να κάνετε περίπατο από την Λίμνη Δόξα έως την Μονή Αγίου Γεωργίου ή να κατευθυνθείτε προς το χωρίο του Φενεού απολαμβάνοντας την μαγευτική διαδρομή. Προμηθευτείτε μέλι από του παραγωγούς που θα βρείτε στο δρομάκι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου

#8 Λίμνη Στυμφαλία

Η λίμνη της Στυμφαλίας έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους. Βρίσκεται ανάμεσα στο μεγάλο βουνό της Κυλλήνης (Ζήρεια) και το όρος Ολίγυρτος. Το βάθος της είναι περίπου 10 μέτρα, έχει γλυκό νερό και η έκτασή της απλώνεται σε 7.700 στρέμματα το χειμώνα και 3.500 στρέμματα το καλοκαίρι . Το όνομα της περιοχής οφείλεται στον Στύμφαλο, γιο του βασιλιά Αρκάδα. Κατά την μυθολογία στην λίμνη ο Ηρακλής εκπλήρωσε τον 6ο άθλο του εξολοθρεύοντας τις Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν εκεί και δημιουργούσαν προβλήματα στην περιοχή. Μέσα στη λίμνη υπάρχουν φυσικές καταβόθρες που διοχετεύουν το νερό σε σήραγγες για την ύδρευση της πεδιάδας. Η Στυμφαλία αποτελεί ένα από τους σπάνιους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου καθώς είναι καταφύγιο για 133 είδη προστατευόμενων πουλιών, απειλούμενων υπό εξαφάνιση και πολλών μεταναστευτικών πουλιών.

# 9 Μοναστήρι Αγίου Βλασίου

Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε γύρω στο 1400 όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου. Η Ιερά Μονή βρίσκεται λίγο μετά τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή λειτουργούσε σαν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για την περιοχή. Στον κήπο στο βάθος της Μονής δοκιμάστε τα λουκουμάκια που θα σας προσφέρουν οι καλόγριες. Ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί χαμηλά σε μια φυσική βρύση. Από εκεί φωνάξτε ότι θέλετε δυνατά και ακούστε την φωνή σας μιας και έχει αντίλαλο.

#10 Μονή Αγίου Γεωργίου

Η Ιερά Μόνη του Αγίου Γεωργίου Φενεού βρίσκεται πλησίον του χωριού Γκούρα. Η Μονή κτίστηκε τον 17ο αιώνα από μοναχούς που αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν σε υψηλότερο σημείο από το παλαιό καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου που είχε χτιστεί τον 14ο αιώνα. Η μεταφορά έγινε όταν η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρη την κοιλάδα. Στα νότια της Μονής σώζονται τα ερείπια κτισμάτων που ανήκουν στην παλαιά Μονή.

TIP: Δοκιμάστε το γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί εξολοκλήρου από τριαντάφυλλα που καλλιεργούν στην Μονή.

#11 Παναγία των Βράχων ή Παναγία της Φανερωμένης

Το μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, είναι χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου. Αποτελεί τα Μετέωρα της Κορινθίας. Ο Ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του Βράχου και είναι πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια, ειδικά τα χειμωνιάτικα απογεύματα.

#12 Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Τάση Παπαϊωάννου και Δημήτρη Ησαΐα, συμπεριλήφθηκε στην έκδοση The Phaedon Atlas of 21st Century World Architecture και τιμήθηκε στα βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Το Μουσείο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον αξιοποιώντας τα στοιχεία του κλίματος. Η θεά είναι απρόσκοπτη στους γύρω λόφους και στην λίμνη. Η προνομιακή του θέση και ο σχεδιασμός του επιτρέπει στο φως να μπαίνει από παντού και οι άνεμοι δημιουργούν φυσική ψύξη στο χώρο του μουσείου. Το Μουσείο Περιβάλλοντος δημιουργήθηκε με σκοπό να παρουσιάσει την σχέση εξάρτησης του ανθρώπου και φύσης και την αρμονική συνύπαρξή τους στη Στυμφαλία. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ..

Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 27470 22296, φαξ: 27470 22279

#13 Ναός Αγίου Δημητρίου

Ο Ναός βρίσκεται στα κάτω Τρίκαλα Κορινθίας. Χτίστηκε το 1697 και ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα με εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα, και χαρακτηριστική τοιχογραφία την «Άκρα Ταπείνωση».

#14 Νερόμυλος Δημάκου

Είναι ο μοναδικός νερόμυλος της περιοχής ο όποιος έχει διασωθεί και λειτουργεί ακόμα. Βρίσκεται στα Συβίστα βορειοανατολικά του χωριού Φενεός και κινείται από το νερό του μεγάλου κεφαλόβρυσου.

#15 Πύργος των Νοταραίων

Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκεται ακόμα και σήμερα ο Πύργος των Νοταραίων στον οποίο γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς. Οι οικογένεια των Νοταραίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά (1770), στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο.

#16 Επίλογος

Οι πιο περιπετειώδεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία, ιππασία ή ακόμη και να ζήσουν την απόλυτη οδηγική εμπειρία στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Η περιοχή προσφέρεται επίσης για μοναδικές διαδρομές με αυτοκίνητο, motocross ή τζιπ, οργανωμένες ή εκτός δρόμου.

Φτάστε στην κορυφή της Ζήρειας από τα μονοπάτια που θα ανακαλύψετε ή από οργανωμένα, σημαδεμένα μονοπάτια… Από την διαδρομή σας θα γνωρίσετε το βουνό, θα διασχίσετε το ελατόδασος και θα συναντήσετε διάφορα ζώα όπως αλεπούδες, ημιάγρια άλογα, αγελάδες αλλά και φυσικές πηγές. Οι διαδρομές και οι συνδυασμοί τους είναι αρκετοί! Ανακαλύψτε τους!

# 17 Γαστρονομία στο έπακρο

Κάτω Τρίκαλα

Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, κάνε μια στάση στο Πέτρινο (τηλ. 27430 91240). Εκεί δοκιμάζεις υπέροχη, στριφτή χειροποίητη τυρόπιτα, κόκορα χωριάτικο στο πήλινο και μια μεγάλη ποικιλία ψητών κρεατικών στη σχάρα, όπως πολύ καλά παϊδάκια.

Στο Χαγιάτι (τηλ. 27430 91221) πάλι, δοκιμάζεις τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος -το κιούπι (χοιρινό ξεκοκαλισμένο και ψημένο στο φούρνο μέσα σε πήλινο σκεύος), ενώ εντύπωση θα σου κάνει και το μοναδικό ψωμοτύρι. Παρήγγειλε και μια μερίδα κοντοσούβλι και δε θα χάσεις!

Ταυτόσημο με το υψόμετρο της περιοχής, το bar 900 meters (τηλ. 27430 91137) στα Κάτω Τρίκαλα είναι ένα και ένα για ένα διάλειμμα από το φαγητό. Εκεί θα πας για καφεδάκι ή τσάι και όσο προχωράει η νύχτα τα αλλάζεις με κρασί ή ποτό.

Μεσαία Τρίκαλα

Συνεχίζοντας για τα Μεσαία Τρίκαλα κάθισε στο Αγνάντι (τηλ. 27430 91100) για να δοκιμάσεις φοβερά κρέατα σούβλας. Μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι το σαββατοκύριακο, αλλά αξίζει να περιμένεις για να απολαύσεις τρυφερό γουρουνόπουλο, πεντανόστιμο αρνάκι και εκπληκτικό κοντοσούβλι.

Στο ξενοδοχείο Ηλιοβασίλεμα (τηλ. 27430 91470) φιλοξενείται η ομώνυμη ταβέρνα με “πειραγμένη” ελληνική κουζίνα: ξεκίνησε με πολύχρωμες δροσερές σαλάτες, ποικιλία ορεκτικών, ενώ για κυρίως προτίμησε κατσικάκι με πλιγούρι ή κοτόπουλο με ελιές, σταφίδες και πλούσια σάλτσα από βαλσαμικό.

Από τις πιο γνωστές ταβέρνες των Μεσαίων Τρικάλων είναι και η Πινακωτή (τηλ. 27430 91447), στην οποία δοκιμάζεις αγαπημένες γεύσεις, όπως μπουρμπούλι (σαν διασκευή του πολίτικου χουνκιάρ μπεγιερντί), χωριάτικο κόκορα καπαμά (μαγειρεμένο με ντομάτα και κονιάκ) και αγριογούρουνο στιφάδο ή κοκκινιστό.

Άνω Τρίκαλα

Με ιστορία από το 1938 η ταβέρνα Στου Δεκλερή (τηλ. 27430 91358) είναι από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα γίδα βραστή, κόκορα με χυλοπίτες και χοιρινό λεμονάτο και μυρωδάτο.

Αν δεν πεινάς τόσο πολύ και θέλεις απλώς ένα μεζεδάκι, πέρασε από Της Αθανασίας (τηλ. 27430 91050). Τσίπουρο με μεζέ και ωραίες ποικιλίες, βαρύς γλυκός καφές, σουφλέ σοκολάτας και κορμός κάστανο που λιώνει στο στόμα…

Ακριβώς δίπλα, και το Βαρνεβό (τηλ. 27430 91222), που σε σερβίρει ζεστό τσιπουρόμελο για να κρατήσεις μακριά το κρύο και για γλυκό, γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα με παραδοσιακή συνταγή Τρικάλων ή το περιζήτητο καζάν ντιπί.