Οδοιπορικό στο δυτικό Ζαγόρι-Η Ήπειρος σε όλο της το μεγαλείο

Οδοιπορικό στο δυτικό Ζαγόρι-Η Ήπειρος σε όλο της το μεγαλείο
Χειμώνας

Οδοιπορικό στο δυτικό Ζαγόρι-Η Ήπειρος σε όλο της το μεγαλείο

Στην «καρδιά» της Ηπείρου, φωλιασμένα στις κορυφογραμμές της Τύμφης, κρυμμένα σε δάση από πεύκα και έλατα, βρίσκονται σκορπισμένα τα Ζαγοροχώρια. Τα αξιοθέατα αλλά και οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή είναι πραγματικά ανεξάντλητα!

Χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική, στην οποία κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και ο σχιστόλιθος, το δίκτυο των 48 γραφικών χωριών θα σας μαγέψει με την σπάνια ομορφιά του και την ιδιαιτερότητα του κάθε οικισμού. Ας κάνουμε μια βόλτα στο δυτικό Ζαγόρι.

1η διαδρομή: Καλπάκι-Μεσοβούνι-Άγιος Μηνάς-Αρίστη-Βίκος-Πάπιγκο

Το Καλπάκι βρίσκεται 35χιλ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, εδώ μπορούμε να επισκεφθούμε το πολεμικό μουσείο και τη μονή Βελλάς. Η περιοχή πρέπει να είχε κατοικηθεί από τον 13ο αιώνα όπως δείχνουν οι τέσσερεις τάφοι που βρέθηκαν μετά από ανασκαφές το 1953.

Το Μεσοβούνι είναι το πιο μικρό και ήσυχο χωριό του Ζαγορίου. Ο Άγιος Μηνάς είναι ένα μικρό χωριό όπου βρέθηκαν ίχνη αρχαίας ακρόπολης που μαρτυρούν ότι είχε κατοικηθεί την βυζαντινή εποχή και είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Η Αρίστη είναι ένα μεγάλο κεφαλοχώρι με τα πανέμορφα σπίτια της και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία της.

Αξίζει να επισκεφτούμε το μοναστήρι της παναγιάς της Σπηλώτισσας του 1579 κτισμένο μέσα σε ένα βράχο, διπλά στο ποτάμι. Ο Βίκος είναι κτισμένος στην άκρη του φαραγγιού Βίκου. Μπορούμε να περπατήσουμε στο φαράγγι ή να το θαυμάσουμε από ψηλά.

Το Ζαγόρι θεωρείται περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακή γεωλογία και δύο εθνικούς δρυμούς, που ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το Φαράγγι του Βίκου και άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα, ανατολικά της επιβλητικής χιονοσκέπαστης Τύμφης.

Το Φαράγγι είναι ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα και το βαθύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Κλείστε ξενοδοχεία και καταλύματα στα Ζαγοροχώρια με κράτηση απευθείας στο ξενοδόχο και χωρίς καμία προμήθεια και κρυφές χρεώσεις!

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί και μία δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 ώρες μέχρι 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.

Το Πάπιγκο μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο. Θα θαυμάσουμε τα αρχοντικά του που είναι χτισμένα από άσπρη πέτρα, τα καλντερίμια του και τις παλιές του βρύσες.

Για όσους ενδιαφέρονται για πεζοπορία μπορούν να περπατήσουν 3 ώρες ως το ορεινό καταφύγιο Αστράκας σε ύψος 1950μ. και 2 ώρες ως τη Δρακόλιμνη. Μπορούμε από να πάμε από το μικρό στο μεγάλο Πάπιγκο από ένα μονοπάτι που συνδέει τα δυο χωριά.

Με το όνομα Δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται, κυρίως, στα βουνά της Ηπείρου. Γνωστότερες είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, κι εκείνη του Σμόλικα. Η πρώτη αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια!

2η διαδρομή: Κάτω Πεδινά-Ελαφότοπος-Άνω Πεδινά-Βίτσα-Μονοδένδρι

Τα Κάτω Πεδινά βρίσκονται σε έναν πλούσιο κάμπο μέσα στο πράσινο. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών. Ο Ελαφότοπος βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ. Τα καλντερίμια του, οι πέτρινες βρύσες του και τα πανέμορφα σπίτια του εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του. Εδώ μπορούμε να επισκεφθούμε το μουσείο του χωριού όπου υπάρχουν περίπου 1000 είδη από την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των χωριών του Ζαγορίου.

Τα Άνω Πεδινά είναι ένα ήσυχο χωριό. Τα σπίτια του είναι χτισμένα με άσπρη πέτρα. Από ένα πανέμορφο καλντερίμι μπορείτε να φτάσετε στη μονή της Ευαγγελίστριας του 1647.

Η Βίτσα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου τον 13ο – 16ο αιώνα. Εδώ μπορούμε να δούμε τα όμορφα αρχοντικά και την Βριζοπούλειο Σχολή.

Το Μονοδένδρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1060μ. Στην κεντρική πλατεία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα δυο γέρικα πλατάνια. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Άγιας Παρασκευής του 1412. Από εδώ μπορούμε να απολαύουμε τη θέα του φαραγγιού.

Τοπικά προϊόντα των Ζαγοροχωρίων

Τα γαλακτοκομικά, γεωργικά και φυσικά προϊόντα της περιοχής, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της διατροφής των κατοίκων, όπως οι νοστιμότατες πίτες, η αλευρόπιτα, η γαλατόπιτα, η κολοκυθόπιτα, η τσουκνιδόπιτα, η γκιζόπιτα, η λαχανόπιτα, η μανιταρόπιτα, η μπατσαριά, η φακόπιτα, η ρυζόπιτα, η τραχανόπιτα, η τυρόπιτα, η κοτόπιτα. Εκλεκτά ντόπια κρέατα και τυριά, αρνί στη γάστρα, πομπάρι, τρίμμα πασχαλιάτικο, τηγανητό χοιρινό, γίγαντες φούρνου, μπριάμι, κοντοσούβλι, προβατίνα στα κάρβουνα, μπουμπουριά κ.ά., συνοδεύονται από εκλεκτό τσίπουρο ή κρασί ντόπιας παραγωγής.

Που θα απολαύσετε το φαγητό σας!

Μονοπάτια | Ανω Πεδινά

Photo «1000x400_Monopatia_Restaurant_Zagori_diakopesmas»

Άρτια ελληνική και διεθνής κουζίνα στο ξενοδοχείο που αποτελεί φωτεινό στολίδι για το ζαγορίτικο χωριό των Κάτω Πεδινών. Φαγητό καλομαγειρεμένο σε ένα εστιατορικό περιβάλλον ισάξιο των προδιαγραφών του ξενοδοχείου. Ο κατάλογος είναι μικρός και αλλάζει συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτή την περίοδο μπορείτε να απολαύσετε τα φρέσκα της εποχής, όσπρια με βιολογικά φασόλια χάντρες και φρέσκα μυρωδικά, μοσχαρίσιο φιλέτο, από βοοειδή που εκτρέφονται στην περιοχή, με μικρές ψητές πατάτες και δεντρολίβανο, όπως επίσης πιάτα με άγρια χόρτα και σπαράγγια του βουνού. Ρωτήστε για τα κρασιά – η οινοθήκη όπως και η εμπειρία τους είναι μεγάλη.

Τηλέφωνο: 26530-71.116, www.monopatiaresort.gr

Astra | Μεγάλο Πάπιγκο

Ο ξενώνας Astra στο Πάπιγκο έχει θέα στην επιβλητική Αστράκα και στους βράχινους πύργους που υψώνονται κατά μήκος της. Διαθέτει 6 ανεξάρτητες κατοικίες και ένα υποδειγματικό εστιατόριο, που έχει τον δικό του μπαξέ για να καλύψει τις ανάγκες τους σε λαχανικά και χορταρικά. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες, που ασχολούνται και με την κτηνοτροφία, κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση της πρώτης ύλης: κρέας, γάλα, τυρί παράγονται και μεταποιούνται από τους ίδιους. Φτιάχνουν φέτα, μυζήθρα και κεφαλοτύρι, που μπορείτε να απολαύσετε ως επιτραπέζια ή μέσα σε κάποια από τις συνταγές τους. Το πιάτο-σουξέ είναι μάλλον τα αρνίσια παϊδάκια, καλοψημένα, από δικά τους ζώα, όπως και η προβατίνα, οι μπριζόλες και τα άλλα της ώρας. Για τους μη κρεοφάγους, διαθέτουν πέστροφες δικής τους εκτροφής σε μια μικρή δεξαμενή που λειτουργεί εντός.

Τηλέφωνο: 26530-42.108, www.astra-inn.gr

Salvia | Αρίστη

Το όνομά του σημαίνει «φασκομηλιά» και είναι το εστιατόριο του πιο ολοκληρωμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα Ζαγόρια, του Aristi Mountain Resort. Εδώ θα δοκιμάσετε νέα ελληνική κουζίνα σε έναν πολύ φροντισμένο χώρο, λιτό και ζεστό. Ο σεφ προτείνει καθαρές γεύσεις και ταιριαστούς συνδυασμούς. Το μενού αλλάζει σύμφωνα με την εποχή και τα διαθέσιμα υλικά. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για το σέρβις, το οποίο είναι αντάξιο της φιλοξενίας και της καλής φήμης του διακεκριμένου ξενοδοχείου. Αξίζει να δοκιμάσετε τραχανά βελουτέ, με πανσέτα και μεστό τυρί από παραγωγό της περιοχής, που του δίνει την επιθυμητή αλμύρα. Η χωριάτικη σαλάτα σερβίρεται μέσα σε ατομικό καρβελάκι ψωμιού, ενώ το πιάτο με τα μανιτάρια 7 ειδών είναι σαν παιχνίδι γεύσεων· κάθε μπουκιά είναι αλλιώτικη. Αν είστε από τους τυχερούς που διαμένουν στον ξενώνα, τότε μετά το δείπνο θα απολαύσετε υπέροχο, ανάλαφρο ύπνο, σαν να κοιμάστε στα σύννεφα.

Τηλέφωνο:26530-41.330, www.aristi.gr

Επίλογος

Για τους πιο ανήσυχους γαστρονομικά επισκέπτες, το δυτικό Ζαγόρι μοιράζεται μαζί σας όλα τα μυστικά και τις γεύσεις αυθεντικών ελληνικών πιάτων. Το μενού περιλαμβάνει γνωστά αγαπημένα, όπως χειροποίητο τζατζίκι, παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, αρνί με πατάτες καθώς και την περίφημη ζαγορίσια πίτα.