Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οδοιπορικό στη Κεντρική Εύβοια

Οδοιπορικό στη Κεντρική Εύβοια
Χειμώνας

Οδοιπορικό στη Κεντρική Εύβοια

Τα τελευταία χρόνια η Εύβοια έχει εξελιχθεί σε έναν προσφιλή τουριστικό προορισµό, δυστυχώς όµως µε λάθος αφορµή καθώς η κρίση ήταν εκείνη που την έφερε στο ευρύ, τουλάχιστον, ταξιδιωτικό κοινό στην επιφάνεια, αφού είναι µια κοντινή και οικονοµική επιλογή!

Ωστόσο όσοι ξέρουν και την είχαν εδώ και χρόνια ψηλά στην ταξιδιωτική τους ατζέντα µπορούν να εγγυηθούν τόσο για τις φυσικές οµορφιές της όσο και για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες!

Εκτός των πολλών γνωστών πλέον και αγαπηµένων σηµείων σε κάθε γωνιά της, εµείς θα σας αποκαλύψουµε τα καλά κρυµµένα «µυστικά» της για να είναι κάθε σας επίσκεψη πραγµατικά µια µοναδική εµπειρία!

Με ορµητήριο τη Χαλκίδα ξεκινάµε ένα ενδιαφέρον, «διαφορετικό» Οδοιπορικό στη Κεντρική Εύβοια…

#1 Στα πέριξ της Χαλκίδας για… κρέας!

Η Χαλκίδα είναι ο πλέον δηµοφιλής προορισµός -και εξαιρετικά κοντινός- ειδικά στους Αθηναίους για µονοήµερη εκδροµή που συνδυάζεται µε µπάνιο και θαλασσινά στις ψαροταβέρνες και τα ουζερί.

Αλλά αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια… Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως λίγο έξω από την πόλη θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε κρέας σε γραφικές, οικογενειακές ταβέρνες. Την επόµενη φορά λοιπόν που θα πάτε, επιλέξτε κάτι διαφορετικό!

#2 Στα µονοπάτια της Δίρφης…

Αν και το οµώνυµο νερό είναι πολύ γνωστό όπως και το ίδιο το βουνό, οι πληροφορίες των περισσότερων σταµατούν εκεί. Η Δίρφη (ή Δίρφυς) δεσπόζει στο κέντρο της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο βουνό της (υψόµετρο 1.743µ.), µε έντονο ανάγλυφο και αξιοσηµείωτη χλωρίδα και ορνιθοπανίδα.

Καστανιές, έλατα, δρύες, πλατάνια, φυλλοβόλα, σπάνια αγριολούλουδα, ρεµατιές µε τρεχούµενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της και προσφέρεται ιδανικά για µοναδικές περιπατητικές διαδροµές σε σηµατοδοτηµένα µονοπάτια, εντυπωσιάζοντας µε τη φυσική οµορφιά τόσο της οροσειράς όσο και των παραδοσιακών οικισµών της!

#3 Οδοιπορικό στα χωριά της Δίρφης…

Η Στενή είναι χτισµένη σε µια επιβλητική ρεµατιά µε τρεχούµενα νερά και πλατάνια. Το καστανόδασος, η πυκνή βλάστηση, το παραδοσιακό χρώµα και οι ταβέρνες της προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Οι Στρόπωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, αµφιθεατρικά χτισµένο, σε περιοχή µε άφθονα νερά και καλλιέργειες. Στην όµορφη πλατεία τους θα δείτε µουριές, κυπαρίσσια, έναν πλάτανο και βρύση.

Κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, χωριό χτισµένο στους πρόποδες της Δίρφης, βρίσκεται το φαράγγι της Αγγάλης, ξεχωριστής φυσικής οµορφιάς, µε ξύλινα γεφυράκια, λιµνούλες και τρεχούµενα νερά.

Σε µικρή απόσταση από τους Καθενούς, χωριό µε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και όµορφες εκκλησίες, βρίσκονται τα Έρια, µια θαυµάσια περιοχή, µε άφθονα νερά, πλατάνια και τη βυζαντινή εκκλησία της Θεοτόκου Μονοµερίτισσας-Υπαπαντής.

Η πυκνή βλάστηση και τα τρεχούµενα νερά συνθέτουν το ωραίο φυσικό περιβάλλον στα Καµπιά.

Πάνω από το χωριό υψώνεται το Ξεροβούνι, όρος µε εντυπωσιακό ανάγλυφο. Στην ευρύτερη περιοχή των Καµπιών έχουν έρθει στο φως σηµαντικά παλαιοντολογικά ευρήµατα.

Στη Λούτσα, χωριό που απλώνεται κοντά στους πρόποδες της Δίρφης, θα δείτε τις πέτρινες βρύσες, την πλακόστρωτη πλατεία και τις εκκλησίες.

#4 Ελεύθερο camping στον Λιµνιώνα!

Η παραλία του Λιµνιώνα της κεντρικής Εύβοιας απέχει 50 χιλιόµετρα από τη Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα οδικώς. Βρέχεται από το Αιγαίο, έχει µαύρο µικρό βότσαλο, πολύ ενδιαφέροντα βυθό µε πέτρες, βράχους και αρκετά ψάρια και οριοθετείται από τις πλαγιές του βουνού σε έναν µεγάλο κόλπο που χωρίζεται σε δύο παραλίες από έναν µεγάλο βράχο!

Το δεξί και µεγαλύτερο τµήµα της παραλίας είναι πιο κοντά στο πάρκινγκ και τις ταβέρνες, ενώ οι κατασκηνωτές περιορίζονται ψηλά και κάτω από τα δέντρα. Το αριστερό και µικρότερο τµήµα της µε τη σπηλιά και τα απότοµα βράχια προσελκύει περισσότερους campers (αν και απαγορεύεται το camping). Στον οικισµό όµως δεν θα βρείτε καταλύµατα.

Tip: Στα δεξιά της παραλίας βρίσκεται, ανεβαίνοντας µε τα πόδια τον βράχο, το επονοµαζόµενο νησάκι του Μπέικερ, ενός Άγγλου που έχει αγοράσει ένα µεγάλο σπίτι εκεί, στα µικρά και απόκρηµνα στενά αυτής της παραλίας.

#5 Επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στα Καµπιά Ευβοίας (32 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 40’ λεπτά οδικώς) είναι χτισµένο ανάµεσα σε πλατάνια και τρεχούµενα νερά. Ένα τοπίο µοναδικής φυσικής οµορφιάς…

Η εκκλησία, ακουµπισµένη πάνω σε βράχο, είναι ουσιαστικά xτισµένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι την εικόνα της Αγίας Κυριακής.

#6 Ανακαλύψτε την παραλία Κορασίδα στην Αχλαδερή!

Εβδοµήντα χιλιόµετρα νότια της Χαλκίδας αφού περάσετε το Αλιβέρι αλλά και τη διασταύρωση για Κάρυστο (συνεχίζοντας προς Κύµη) , ακολουθείτε τη σήµανση και µετά από λίγα λεπτά ανηφορικής διαδροµής θα δείτε το χωριό της Αχλαδερής.

Κατηφορίζοντας, θα πάρετε µία πρώτη γεύση από την παραλία µε τα πανέµορφα χρώµατα…

Μια αιγαιοπελαγίτικη παραλία, από τις οµορφότερες στην Εύβοια, µεγάλη σε έκταση µε λευκό βότσαλο, γαλάζια βαθιά νερά και άκρως ενδιαφέροντα βυθό.

Είναι τόσο µεγάλη σε έκταση (τόσο σε µήκος όσο και σε πλάτος) που δύσκολα θα τη βρείτε γεµάτη! Δεν είναι οργανωµένη και αν εξαιρέσουµε τα λιγοστά δέντρα ψηλά , θα πρέπει να προσέχετε αφού ο ήλιος καίει σχεδόν όλη την ηµέρα!

Tip: Καλό είναι να την πετύχετε χωρίς κύµα, αφού εξαιτίας της µεγάλης της έκτασης είναι εκτεθειµένη στον καιρό. Όταν η θάλασσα είναι ήρεµη, η διαφάνεια και τα χρώµατα του νερού και του βυθού είναι πραγµατικά µαγευτικά. ..

#7 Για µπάνιο στο Κλιµάκι

Πολύ κοντά στο χωριό Πετριές, 60 χλµ. από τη Χαλκίδα (περίπου 1ώρα), θα συναντήσετε την παραλία Κλιµάκι. Είναι ένας µικρός κόλπος µε άµµο προστατευµένος από τους ανέµους.

Σε αντίθεση µε σχεδόν όλες τις παραλίες της Εύβοιας που βρέχονται από το Αιγαίο, η θάλασσα στο Κλιµάκι είναι σχετικά ρηχή.

Δίπλα στην παραλία υπάρχουν λίγες ταβέρνες, ενώ εναλλακτικά µπορείτε να φάτε στους Άγιους Αποστόλους -που είναι η διπλανή παραλία.

#8 Προκόπι – Πήλι – Βλαχιά – Σαρακήνικο

Μια διαδροµή 25 χλµ. µεταξύ βουνού και θάλασσας µε σπάνια φυσική οµορφιά! Προτιµήστε να την κάνετε καλοκαίρι σε συνδυασµό µε µπάνιο, σε µικρές αµµώδεις παραλίες µε κρυστάλλινα νερά!

Ωραία στάση, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην παραλία του χωριού Πήλι.

#9 Για… cult διασκέδαση στον Πάλιουρα!

Είναι γνωστό πως στα χωριά της Εύβοιας το καλοκαίρι και κυρίως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου γίνονται πολλά πανηγύρια.

Είτε σας αρέσει είτε όχι αυτός ο cult τρόπος διασκέδασης, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για πραγµατική… παραδοσιακή εµπειρία!

Αν θέλετε λοιπόν να τη ζήσετε, κάθε χρόνο στο χωριό Πάλιουρας (24 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 30΄ οδικώς) γίνονται κάποια από τα µεγαλύτερα µε γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου, που φυσικά συνοδεύονται µε κρέας στη σούβλα, µπύρες και… ουίσκι!

Αν, από την άλλη, δεν έχετε όρεξη για… πανηγύρια, κάντε µια στάση στο χωριό επιστρέφοντας από το µπάνιο σας (ίσως αν έχετε πάει στη Χιλιαδού, καθώς θα το συναντήσετε στον δρόµο της επιστροφής) γιατί θα φάτε το καλύτερο κοντοσούβλι!

#10 Για αστακοµακαρονάδα στην Κύµη

Η Κύµη, στην ανατολική Εύβοια, 87 χλµ. από τη Χαλκίδα, µε την προνοµιακή της θέση, χτισµένη αµφιθεατρικά σε λόφο από όπου «εποπτεύει» το Αιγαίο -γι’ αυτό άλλωστε την ονοµάζουν και Μπαλκόνι του Αιγαίου- είναι από τα πιο γνωστά χωριά της Εύβοιας µε ενδιαφέροντα αξιοθέατα, ισχυρό ιστορικό παρελθόν και αξιόλογες προτάσεις σε φαγητό, ποτό και διαµονή.

Πολλές οι ταβέρνες µε εξαιρετικό φαγητό αλλά δοκιµάστε οπωσδήποτε αστακοµακαρονάδα µε φρέσκους αστακούς από ντόπιους ψαράδες! Εκτός αυτών, αν βρεθείτε, µην αµελήσετε να προµηθευτείτε τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει, µε σήµα κατατεθέν τα σύκα!

Tip: Σε κοντινή απόσταση από την Κύµη θα βρείτε πανέµορφες παραλίες όπως η Πλατάνα, ο Καλόγηρος, το Στόµιο Οξύλιθου και η Μουρτερή.

#11 Για µπάνιο ή και free camping στην παραλία της Βύθουρης

Απέχει 53 χλµ. από τη Χαλκίδα στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας και αποτελεί ένα τοπίο µαγικό και ήρεµο!

Ένας µικρός κολπίσκος που δεξιά και αριστερά περιβάλλεται από βράχια, τα οποία προσφέρουν σκιά, ενώ η θάλασσα µπροστά µε τα κρυστάλλινα νερά, καθαρά, κρύα και βαθυγάλανα προκαλεί τις αισθήσεις!

Θα φτάσετε στο χωριό Γλυφάδα (44 χλµ. από Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα οδικώς) και από εκεί θα κατεβείτε τον χωµατόδροµο (είναι δύσκολος σε σηµεία) που φτάνει µέχρι την παραλία.

Πρόκειται για µια εκπληκτική απόδραση είτε για µονοήµερη εκδροµή είτε για free camping, αν είστε fan. Αν, πάντως, αποφασίσετε το camping, να είστε σωστά προετοιµασµένοι, γιατί η παραλία δεν διαθέτει τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας δώσει την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνείτε κάνοντας κλικ στο κουμπί "Αποδοχή".