Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οδοιπορικό στη Βενετία του Αργοσαρωνικού τον Πόρο

Οδοιπορικό στη Βενετία του Αργοσαρωνικού τον Πόρο
Καλοκαίρι

Οδοιπορικό στη Βενετία του Αργοσαρωνικού τον Πόρο

Ο Πόρος, το νησί του Σαρωνικού με την πλούσια και μακρά Ιστορία, κρύβει πολλά όμορφα μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Ένα νησί. Πολλές ιστορίες. Δίχως υπερβολή θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ως τη Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού. Το νησί του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξανδρου Κορυζή, του μεγάλου ρεμπέτη, Δημήτρη Γκόγκου και άλλων προσωπικοτήτων σε περιμένει να το ανακαλύψεις όλες τις εποχές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι για σύντομες αποδράσεις (Σαββατοκύριακο/τριήμερο) ή πολυήμερες διακοπές.

«O Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους» είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης (Ημερολόγιο 13/8/1946).

Ο Έλληνας νομπελίστας φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξεγνοιασιάς, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη εμπειρίες και αμέτρητες επιλογές κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

#1 Μια φορά και έναν καιρό…

…Ήταν δυο νησάκια, η Σφαιρία κι η Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Μαζί δημιούργησαν τον πανέμορφο και κοσμοπολίτικο Πόρο.

Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στην κορυφή του λόφου, υπάρχει αφιερωμένος ναός στον θεό Ποσειδώνα, τα ερείπια του οποίου είναι ακόμα προσβάσιμα. Εδώ, το 322 π.Χ., o μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης, δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας Αντίπατρο.

Στη Βυζαντινή περίοδο στον Πόρο και τα υπόλοιπα νησιά έκαναν επιδρομές πειρατές, ενώ κατά την Τουρκική κατοχή το νησί παρέμεινε ανεξάρτητο.

Συνείσφερε σημαντικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία, κατά την Επανάσταση του 1821, με έμψυχο υλικό, καράβια και χρήματα.

Μετά την επανάσταση του 1821, στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού (Προγυμναστήριο). Στον Ναύσταθμο του Πόρου παροπλίστηκε, για αρκετά έτη, το εύδρομο «Γεώργιος Αβέρωφ», πριν μεταφερθεί στον όρμο του Φαλήρου.

Στον τόπο αυτό, όπου μαζί με το Ναύπλιο και την Αίγινα παρέμεινε κυρίως και εργάστηκε ο φωτισμένος πολιτικός ηγέτης, Ιωάννης Καποδίστριας.

Από την πρώτη περίοδο της εγκατάστασής του στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828, ο Κυβερνήτης ήλθε στον Πόρο και εγκατέστησε προσωρινά την έδρα της Κυβέρνησής του.

Για τη διαμονή του Κυβερνήτου διατέθηκε το αρχοντικό της οικογένειας Κολοκούβαρου πάνω από το εκκλησάκι των Εισοδίων, κοντά στο χώρο εγκατάστασης του πρώτου ναυστάθμου στο σημερινό Γυμνάσιο.

Ο προφανής λόγος που τον έφερε στο νησί την πρώιμη εκείνη περίοδο του βίου και της πολιτείας του στην Ελλάδα, ήταν ίσως και η καίρια και στρατηγική θέση του Πόρου και της ευρύτερης Τροιζηνίας.

Ήταν πολλά τα εξωραϊστικά έργα για τα οποία προσωπικά μερίμνησε ο Κυβερνήτης για τον Πόρο. Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα και μηχανικού βαρώνου Σωμπούργκ, διαμορφώθηκαν δρόμοι και πλατείες, και δόθηκε βαρύτητα στην καθαριότητα, τον καλλωπισμό και την ευταξία στο νησί.

Τότε μάλιστα, και από τον ίδιο μηχανικό διαμορφώθηκε και ο παραλιακός δρόμος του Γαλατά.

#2 Ο διαχρονικός Πόρος και τα διάσημα αξιοθέατα

Με οδηγό το παρελθόν, ο Πόρος κατάφερε να μην αλλοιωθεί στις επιταγές των καιρών και παραμένει ένα πανέμορφο μέρος, διατηρώντας παράλληλα το παραδοσιακό του χρώμα, τη γραφικότητα, την κοσμοπολίτικη ζωή και τις μοντέρνες ανέσεις.
Κάναμε ένα σύντομο οδοιπορικό στο νησί που λάτρεψαν ο Σεφέρης και ο Χένρι Μίλλερ, ομορφιές του οποίου θυμάστε από τις θρυλικές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου όπως «Τύφλα να’ χει ο Μάρλον Μπράντο», «Η Αλίκη στο Ναυτικό».

Τα νεοκλασικά σπίτια που δεσπόζουν στον αμφιθεατρικό λόφο της πόλης του Πόρου, υποδέχονται τον επισκέπτη δίνοντάς του μία όμορφη εικόνα καλωσορίσματος στον αρχοντικό τόπο. Στην πόλη πέραν της παραλιακής οδού όπου βρίσκονται όλες οι καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια, θα δείτε και πολλά κτίσματα που είναι δείγματα νεοκλασικού ρυθμού όπως η Βίλα Γαλήνη. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια και θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Η Βίλα Γαλήνη

Για όσους λατρεύουν τις περιηγήσεις το ευωδιαστό λεμονοδάσος, ανατολικά του Γαλατά, θα σας αποζημιώσει. Δεκάδες χιλιάδες λεμονιές απλώνουν τα κλαδιά τους ως την παραλία, νερόμυλοι, τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ, εκεί από το 1900, φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό.

Το Λεμονοδάσος

Το ιστορικό ρολόι, δωρεά του έμπορου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου, υψηλά στο λόφο της Σφαιρίας, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού.

Το ιστορικό ρολόι στο κέντρο του Πόρου

Στο νοτιοανατολικό μέρος της Καλαυρίας, βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.

Το θρησκευτικό στοιχείο, λοιπόν, είναι έντονο στο νησί. Δεσπόζει το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ου αιώνα), που κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα.

Η ιστορική Μονή Καλαυρίας

Στην είσοδο της Μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε το όνομα της η Μονή στην πλευρά ενός χειμάρρου, κάτω από πανύψηλα πλατάνια, πάνω από τη θάλασσα.

Ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε από τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β’ με δική του δαπάνη και από διάφορες εισφορές κατοίκων του Πόρου.

Ο ναός είναι τύπου Βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας τον 17ο αιώνα και ο Επισκοπικός θρόνος.

Επίσης, εντυπωσιάζει ο Άγιος Γεώργιος, ο εσωτερικός τους διάκοσμος του οποίου φέρει την υπογραφή ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους.

Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη που κοσμούν τον Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο αλλά και ο χαρακτηρισμός τους ως μνημείων ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν προχθές τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων δίνοντας φυσικά την ομόφωνη έγκρισή τους.

Προχωρώντας στο οδοιπορικό μας μετά τη Διώρυγα βρίσκεται ο Συνοικισμός που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Μετά το Συνοικισμό και ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, μπορεί να φτάσει κάποιος στο Εκκλησάκι της Εσθήτας της Παναγίας.

Βρίσκεται ανάμεσα σε μια καταπράσινη χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Είναι μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του Πόρου, στην οποία γίνονται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις, και γιορτάζει στις 2 Ιουλίου. Συνεχίζοντας συναντάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τέλος τα Παλάτια, στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα.

Ο Ναός του Ποσειδώνα

#3 Τα κρυμμένα μυστικά του Πόρου

– Στη βίλα Γαλήνη φιλοξενήθηκε ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χένρι Μίλλερ. Σήμερα, τη βαμμένη κόκκινη νεοκλασική βίλα Γαλήνη, θα τη δείτε μόνο εξωτερικά, καθώς είναι ιδιωτική κατοικία.

– Τα κτήρια του Ρωσικού Ναυστάθμου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά και διατηρητέα ως μνημεία.

Τα κτήρια του Ρωσικού Ναυστάθμου

– Μην ξεχάσετε να κολυμπήστε μέχρι το νησάκι στα ανατολικά του λιμανιού και κατακτήστε το μικρό κάστρο του, που βρίσκεται εκεί από το 1827.

– Στην παραλία όπως πηγαίνουμε για το Κέντρο Εκπαίδευσης συναντάμε τον θερινό κινηματογράφο «Διάνα», που επαναλαμβάνει σε πρώτη προβολή τις καλύτερες ταινίες του χειμώνα.

– Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι επισκέπτες μπορούν να τις «Γλαύκες» της Αφροδίτης Λίττη, τα ιερά πτηνά της Αθηνάς και σύμβολο της σοφίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Στην εγκατάσταση της δημιουργού στέκονται ή πετούν ανάμεσα στα κιονόκρανα και τις κεραμώσεις των αρχαίων ναών, σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ατενίζουν τα εκθέματα του Μουσείου, με αυστηρότητα και γνώση για το παρελθόν και το παρόν, έτοιμες να διηγηθούν τις «αμφιλεγόμενες» ιστορίες τις οποίες διέσωσε η παράδοση.

#4 Κουλτούρα και πολιτισμός

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου διοργανώνει πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου, σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.poros.gr

#5 Οι βουτιές…

Όπως θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, ο Πόρος είναι ένα καταπράσινο νησί «πνιγμένο» στο πεύκο. Όταν δε το πράσινο στοιχείο συνδυάζεται με το γαλάζιο της θάλασσας τότε οι εικόνες είναι μοναδικές. Στο νησί θα βρείτε καθαρές παραλίες για να κάνετε το μπάνιο σας, να χαλαρώσετε, να διαβάσετε το βιβλίο σας κ.ά..

Στο Λιμανάκι της Αγάπης, 4 χλμ. από την πόλη θα βρείτε τη σκιερότερη ίσως παραλία της επικράτειας αφού η σκιά των πεύκων πέφτει μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του. Ένα γραφικό κολπάκι βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα με τιρκουάζ νερά και ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Κατά την παραμονή σας στον Πόρο μπορείτε να χαρείτε τη θάλασσα στην παραλία που βρίσκεται στο Ασκέλι, έναν από τους πλέον τουριστικούς οικισμούς του Πόρου. Το Μοναστήρι αποτελεί μία ακόμη υπέροχη επιλογή για βουτιές. Πρόκειται για μια πανέμορφη πλαζ -κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής- που γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον ταξιδιώτη χάρη στα κρυστάλλινα νερά της.

Το Κανάλι αποτελεί μια ακόμη παραλία του νησιού η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Πόρου και σίγουρα ενδείκνυται για χαλάρωση κάτω από τον ήλιο και φαγητό δίπλα στο κύμα.

Για βουτιές μέσα στο πράσινο ο ταξιδιώτης αξίζει σίγουρα να επισκεφτεί και το Νεώριο. Αφού προσπεράσει την ιστορική Βίλα Γαλήνη -ο Γιώργος Σεφέρης ήταν τακτικός επισκέπτης της- θα συναντήσει την παραλία Μικρό Νεώριο και στη συνέχεια το Μεγάλο Νεώριο με την όμορφη αμμουδιά.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Λιμανάκι της Αγάπης με τα καταπράσινα νερά, ενώ συνεχίζοντας την πορεία του, ο ταξιδιώτης θα βρεθεί στην παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου. Η παραλία της Βαγιωνιάς, ένας ήσυχος όρμος στα βόρεια του νησιού, ενδείκνυται, επίσης, για αρκετές στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

#6 Διασκέδαση στον Πόρο

Πόρος αγαπήθηκε ως τουριστικός προορισμός, για τη νυχτερινή ζωή που προσέφερε στους επισκέπτες. Ιδιαίτερα τις δεκαετίες ’70 και ’80, το νησί του Πόρου, μάγεψε τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με τρελά βράδια, γεμάτα γέλια, χορό και έρωτα.

Από τότε, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, ωστόσο ο Πόρος, διατηρεί και συνεχίζει να μεταδίδει την θετική ενέργεια της νύχτας στους επισκέπτες του.

Εμείς προτείνουμε τα εξής:

ΕΚΑΤΗ καφέ σαντάν (Bar στην Πούντα)
Espresso & Cocktail Bar “Cinema” (Café – bar στον Πόρο)

KANJI Bar (Λίγα μόλις μέτρα μετά το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού)
ΩΡΙΩΝ Bar (Bar στην Πούντα)
MALIBU (Bar στην πόλη – από τα πιο παλιά στον Πόρο)

#6 Επίλογος

Τέλος ποιος είπε ότι ο Πόρος έγινε γνωστός μόνο για τον περίφημο Ναύσταθμο; Το νησί του Σαρωνικού με την πλούσια και μακρά Ιστορία κρύβει πολλά όμορφα μυστικά που αν τα μάθεις από κοντά, τότε σίγουρα θα επιστρέψεις γεμάτος εμπειρίες και όμορφες εικόνες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας δώσει την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνείτε κάνοντας κλικ στο κουμπί "Αποδοχή".