Οδοιπορικό στην Καβάλα-Στο Monte Carlo της Βόρειας Ελλάδας

Οδοιπορικό στην Καβάλα-Στο Monte Carlo της Βόρειας Ελλάδας
Χειμώνας

Οδοιπορικό στην Καβάλα-Στο Monte Carlo της Βόρειας Ελλάδας

Η Καβάλα είναι η ομορφότερη πόλη του Βορρά αν θέλετε τη γνώμη μου. Συνδυάζει βουνό – θάλασσα και είναι πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών που την επισκέπτονται χειμώνα καλοκαίρι. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και αποτελεί την τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας ενώ όποιος θέλει να την επισκεφθεί με το αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζει ότι απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Φυσικά σε κάθε περίπτωση υπάρχει το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, που εξυπηρετεί τους τουρίστες που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους εκεί και έχει καθημερινές πτήσεις.

Η αύρα της πόλης είναι πολύ θετική. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν φίλοι και γνωστοί που την έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς. Έχει φυσική ομορφιά και γι’ αυτό έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες πόλεις του βορρά. Είναι μία πόλη που έχει ιστορία πίσω της κι αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί. Από τη μία τα νεοκλασικά κτίρια και οι μεγάλες καπναποθήκες κι από την άλλη το λιμάνι και η παραλία της με τους φοίνικες, την κάνουν να ξεχωρίζει και να θυμίζει το Monte Carlo της Ελλάδας.

Για την παλιά πόλη δεν ξέρεις τι να πρωτογράψεις και τι να πρωτοπείς. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Παναγία είναι το κάστρο και η ακρόπολη, το Ιμαρέτ και ο παλιός φάρος στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα βράχια της Παναγίας.

Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι . Στο κέντρο υψώνεται το άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκε το 1965 πάνω στην παλιότερη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική.

Επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Καβάλα είναι η πλατεία Ελευθερίας. Tο πιο πολύβουο σημείο είναι ο πεζόδρομος της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα πολυάριθμα μαγαζιά, τα καφέ-μπαρ και την καπναποθήκη που έγινε εμπορικό κέντρο, όπως και η εμπορική οδός Ομονοίας που μπορείς να ψωνίσεις από ακριβά κοσμήματα μέχρι ρούχα και παπούτσια κάθε λογής. Kοντά στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει η παλιά γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν παλιό τζαμί.

Αυτή η πόλη φυσικά φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της. Από την Καλαμίτσα, το Παλιό, μέχρι την Ηρακλείτσα, Πέραμο, Αμμολόφους και Εγνατία.

Οι παραλίες καλύπτουν όλα τα γούστα, ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Βαθιές, ρηχές, απόκρημνες, κοσμικές!

Ας περιηγηθούμε στα αξιοθέατα αυτής της υπέροχης πόλης:

#1 Αρχαίοι Φίλιπποι

Πρόκειται για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και έναν από τους σπουδαιότερους ολόκληρης της Ελλάδας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνικής ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου. Το 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκεπτόμενος τους Φιλίππους, ιδρύει την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης και βαφτίζει την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την Λυδία.

#2 Το Κάστρο

Η ακρόπολη κατασκευάστηκε τον 1425. Ο εξωτερικός περίβολος της ενισχύεται από δύο τετράγωνους πύργους τοποθετημένους στις βόρειες γωνίες, έναν πολυγωνικό στο μέσο της ανατολικής πλευράς και έναν προμαχώνα στη νοτιοανατολική γωνία.

#3 Μονή Παγγαιώτισσας

Βρίσκεται πάνω από το Χορτοκόπι. Την τοποθεσία επέλεξε μια οικογένεια Ποντίων, έπειτα από ένα θείο όραμα που τους αποκάλυψε τον τόπο που βρισκόταν η άγια εικόνα, που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες, και αυτός είναι ο λόφος που βρίσκεται η μονή μέχρι σήμερα.

#4 Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους και πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, στην οδό Ομόνοιας. Ο απόστολος και μαθητής του Χριστού πέρασε και καθαγίασε τον τόπο μεταδίδοντας το μήνυμα της χριστιανοσύνης. Άρχισε να χτίζεται το 1900 και εκτός από την εξωτερική του καλαισθησία ξεχωρίζει και για τις απαράμιλλης ομορφιάς αναγεννησιακές αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του.

#5 Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Οι «Καμάρες είναι το εντυπωσιακότερο τμήμα ενός εκτεταμένου συστήματος ύδρευσης που κατασκευάστηκε για να υδροδοτήσει τον άνυδρο βράχο της χερσονήσου Παναγίας, όπου αναπτύχθηκε η αρχαία και μεσαιωνική φάση της πόλης της Καβάλας.

#6 Το Τέμενος και μεντρεσές Χαλίλ Μπέη

Βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς. Το σωζόμενο τέμενος χρονολογείται από το 1900 και στην βάση έχει βρεθεί τρίκλιτος χριστιανικός ναός. Ο μιναρές, που δεν εφάπτεται στο Τέμενος, πιθανότατα χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Από το 1930 μέσα στο τέμενος στεγάζεται η φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας.

#7 Το Ιμαρέτ Καβάλας

Είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό συγκρότημα το οποίο χρονολογείται από το 1817-1821. Χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλί Πασά, βαλή της Αιγύπτου.

#8 Το Κονάκι Μεχμέτ Αλί Πασά

Ήταν η οικία του Μεχμέτ Αλί Πασά (1805-1848) και βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς. Χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα αλλά έχουν γίνει επισκευές στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα.

#9 Δημοτικό Μουσείο Καβάλας

Το Δημοτικό μουσείο Καβάλας άνοιξε τις πόρτες του το 1988 και στεγαζόταν σε ένα παραδοσιακό νεοκλασσικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα του μουσείου είναι τμήματα του ιστορικού αρχείου, με έγγραφα από τα υποπροξενεία Αγγλίας, Γαλλίας και Αυστρίας που λειτουργούσαν στην πόλη, ιδιωτικές συλλογές εγγράφων, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα, εικαστική συλλογή με πίνακες και γλυπτά, τμήμα φυσικής ιστορίας με δείγματα από υδροβιοτόπους της περιοχής, τμήμα βιβλιοθήκης και τμήμα μουσειακής αγωγής.

#10 Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Είναι χτισμένο στο αριστερό άκρο του λιμανιού με πρόσοψη προς τη θάλασσα. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχουν ευρήματα που σχετίζονται με τον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τάς, επιτύμβιες στήλες γλυπτά και νομίσματα που σχετίζονται με τους ρωμαϊκούς χρόνους.

#11 Μουσείο Καπνού Καβάλας

Η επεξεργασία και εμπορία καπνού αποτέλεσε το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας. Συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, μέχρι τη δεκαετία του 1950 όπου το καπνεμπόριο παρήκμασε, εξ’ αιτίας της μαζικής εισαγωγής καπνού από χώρες του εξωτερικού. Το Μουσείο Καπνού άνοιξε το 2003 στο ισόγειο του κτιρίου του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς.

#12 Παραλίες

Η πόλη προσφέρει 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής που εκτείνονται από το κέντρο της πόλης καθώς και δυτικά και ανατολικά από την πόλη. Οι παραλίες είναι πολύβουες καθώς όλες προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και είναι χτισμένες σε μεγάλους οικισμούς. Μερικές από αυτές είναι η Κεραμωτή, η Καλαμίτσα, ο Μπάτης και το Περιγιάλλι.

Διασκέδαση

Μία πόλη που μπορεί να φαίνεται ήσυχη, όμως δεν κοιμάται ποτέ! Η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να μην σε καλύψει αν ψάχνεις κάτι σε club και μπουζούκια, όμως θα βρεις πολλά μπαράκια που θυμίζουν κυκλαδίτικα νησιά.

Δροσιστικά κοκτέιλ με lounge μουσική σε περιμένουν στο κέντρο της πόλης, στον Άγιο Νικόλαο και κατά μήκος της παραλίας, στο λιμάνι. Αν έχεις αμάξι μπορείς να πας στο Παλιό, στην Ηρακλείτσα και στην Πέραμο για να απολαύσεις το ποτό σου ή το φαγητό σου. Φυσικά σε περίπτωση που θέλεις να δεις θέατρο, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων είναι κοντά. Ενημερώσου για το πρόγραμμα και για τα εισιτήρια από εδώ.

Αν βρεθείς λοιπόν στη βόρεια Ελλάδα μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το διαμάντι της!