Μέτσοβο-Οδοιπορικό σε έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς.

Μέτσοβο-Οδοιπορικό σε έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς.
Χειμώνας

Μέτσοβο-Οδοιπορικό σε έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς.

Το Μέτσοβο είναι από τους top χειμερινούς προορισμούς. Τώρα που ο καιρός έχει αλλάξει πρόσωπο και έβαλε τα χειμερινά του, ο προορισμός αυτός αποτελεί πόλο έλξης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών! H ορεινή κωμόπολη του Νομού Ιωαννίνων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.150 μ και αποτελεί τον top χειμερινό προορισμό.

Μία όμορφη ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου, 52 χλμ. μακριά από την Ιωάννινα. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις βουνοκορφές της Πίνδου, έχει εξελιχθεί σε ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Με το που θα φτάσεις εκεί, η φύση σε υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο καθαρός αέρας που αναπνέεις είναι αρκετός για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα που κατακλύζεται από το άγχος. Το Μέτσοβο κατά τη γνώμη μας είναι ένα παραμυθένιο χωριό που περιμένει να το ανακαλύψεις.

Τι θα συναντήσεις στο Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι).

Στην κωμόπολη λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιόλογων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

#1 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το μουσείο Λαϊκής τέχνης βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Τοσίτσα. Αποτελεί δείγμα οργάνωσης και λειτουργίας παλαιού Μετσοβίτικου Αρχοντικού και περιέχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων τεράστιας αξίας.

Πληροφορίες: 3 ευρώ γενική είσοδος και 2 ευρώ φοιτητικό. Οι ξεναγήσεις γίνονται ανά 20 λεπτά.

#2 Πινακοθήκη Αβέρωφ

Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού.

Πληροφορίες: Μπορείτε να δείτε περισσότερα www.averoffmuseum.gr, γενική είσοδος: 3 ευρώ (2 ευρώ φοιτητικό).

#3 Αβερώφειος κήπος

Ο Κήπος του Αβέρωφ είναι μία μοναδική μικρογραφία της φύσης της Πίνδου. Είναι ένα πάρκο ιδιαίτερα προσεγμένο στο οποίο θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα είδη δέντρων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

#4 Λίμνη πηγών Αώου

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται περίπου 15 χλμ από το Μέτσοβο στο οροπέδιο Πολιτσές σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Κατασκευάστηκε για πρακτικούς σκοπούς αρχικά, στη συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε έναν υπέροχο χώρο αναψυχής που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη.

#5 To χιονοδρομικό στις Πολιτσές

Αν και μικρό, διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, συντηρώντας το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσές στα 1.400 μέτρα και διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

#6 Η σεκόγια του Αϊ-Νικόλα

Ποτάμι, αμπέλι, κρήνη, μια τεράστια σεκόγια, ξύλινο καμπαναριό, ένα πετρόχτιστο μοναστήρι- ησυχαστήριο ψυχών. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.

#7 Νερόμυλος του Γκίνα

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άραχθου και είναι ένας από τους γνωστότερους νερόμυλους της περιοχής ενώ η σύνδεσή του με το Μέτσοβο και με το παρακείμενο μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου γίνεται με ένα γραφικό λιθόστρωτο καλντερίμι. Ο συγκεκριμένος μύλος για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούσε τη δύναμη των άφθονων νερών του ποταμού μετατρέποντάς της σε μηχανική ενέργεια για το άλεσμα των δημητριακών τις ευρύτερης περιοχής. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

#8 Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η χρονολογία ανέγερσής του τοποθετείται στα 1754 και αποτελείται από διώροφα κελιά και ξενώνες ενώ ο ναός του είναι γεμάτος από αγιογραφίες και εικόνες του 17ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και το καμπαναριό της εκκλησίας που από τη μέση και πάνω είναι ξύλινο και φέρει μία αρκετά μεγάλη καμπάνα που κατασκευάστηκε το 1870 στα Ιωάννινα.

Στις καθημερινές κατά τη χειμερινή περίοδο θα το βρείτε ανοιχτό τις ώρες 12.00 με 15.00 και τις Κυριακές από τις 14.00 έως 18.00. Τέλος από το Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τις καθημερινές λειτουργεί από τις 15.00 έως τις 18.00 και τις Κυριακές από 15.00 έως 19.00.

#9 Κάτω Μέτσοβο

Τα αξιοθέατα στο κάτω Μέτσοβο είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και έχεις όλο το χρόνο να τα επισκεφθείς. Μπορείς να πας στις Πηγές του Αράχθου, αν σου αρέσει η οργιώδης βλάστηση πρέπει οπωσδήποτε να πας στον Κάμπο του Δεσπότη και στην Κρύα Βρύση.

#10 Κατώι Αβέρωφ

Ένα από τα πολλά πράγματα που φημίζεται το ορεινό χωριό είναι οι κάτοικοι και η φιλοξενία τους. Καταρχήν δε θα δεις σκυθρωπά πρόσωπα μιας και πρόκειται για μια τρομερά ανθηρή κοινωνία με εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη. Στο Ίδρυμα Τοσίτσα θα βρεις πρότυπο τυροκομείο και οινοποιείο στο οποίο ωριμάζει και εμφιαλώνεται το περίφημο κρασί του Μετσόβου που δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας, Κατώι.

Πληροφορίες: Ξενάγηση δωρεάν. Οινογευσία από 7 ευρώ το άτομο, Τηλ. 26560-42.554, κράτηση μία εβδομάδα νωρίτερα.

Γαστρονομικός Παράδεισος: Που θα φάτε!

#1 Μετσοβίτικες πίτες στου «Τσίμπα».

Ο τριάντα ενός ετών Δημήτρης Τσίμπας φτιάχνει μετσοβίτικες πίτες με την καρδιά του. Καθημερινά, στον διακοσίων ετών ξυλόφουρνό του, που κρατάει από την εποχή της τουρκοκρατίας, ψήνει πίτες με φρέσκα υλικά της περιοχής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γιγάντια κασάτα, με τα 22 φύλλα και τη γέμιση φέτας, και τη χορτόπιτα, η οποία περιέχει λάχανο, πράσο, σπανάκι και άνηθο.

Αν πάτε για πικνίκ, να επιλέξετε το παραδοσιακό ψωμί με προζύμι που φουρνίζεται σε πινακωτή.

#2 Ντόπια προϊόντα στην «Πηγή»

Το να δοκιμάζεις τυριά στο Μέτσοβο αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς είναι ένας έμμεσος τρόπος για να κατανοήσεις την τοπική παράδοση. Μετσοβέλα ή βλαχοτύρι;

Ο Δημήτρης Μπούμπας, ιδιοκτήτης του μικρού παντοπωλείου «Η Πηγή», θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το τυρί που σας ταιριάζει. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το καπνιστό μετσοβόνε και η μετσοβάνα (μετσοβίτικη παρμεζάνα δύο χρόνων ωρίμασης), όλα του Ιδρύματος Τοσίτσα. Επίσης, θα βρείτε ντόπια λουκάνικα, βαζάκια με μαρμελάδες από σμέουρο και χυλοπίτες.

Γενικώς, χρειάζεται προσοχή στα μετσοβίτικα τυριά, διότι κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις. Τα αυθεντικά πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα του ιδρύματος.

#3 5φ

Το όνομα του μαγαζιού, που λειτουργεί από το 1962, σημαίνει «φίλε φέρε φίλους φάε φύγε». Σε αυτό το παραδοσιακό ταχυφαγείο θα βρείτε χοιρινό και πρόβειο κοντοσούβλι

#4 Το παραδοσιακό

Ο Βασίλης, που έμαθε να μαγειρεύει σε πλοία, θα σας φιλέψει αγριογούρουνο κρασάτο στο φούρνο και χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα τυριών του Ιδρύματος Τοσίτσα. Οι δύο αίθουσες του χώρου είναι διακοσμημένες με παραδοσιακές φορεσιές, κιλίμια και κουδούνια από αγελάδες.

#5 Γαλαξίας

Κεφτέδες με πράσα, σαγανάκι μετσοβόνε, γίδα βραστή, γιαννιώτικες φλογέρες και ντόπια κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Από τον πλούσιο κατάλογο προτιμήστε τη ζουμερή χοιρινή μπριζόλα.

#6 Η Νιάο

Στα Βλάχικα σημαίνει «Κωνσταντίνα». Το μαγαζί δεν γεμίζει το μάτι ούτε το σέρβις του είναι το πιο ιδανικό. Ωστόσο, τα παϊδάκια του, αρνίσια και πρόβεια, είναι ξακουστά σε όλο το νομό Ιωαννίνων. Ολες οι αλοιφές είναι χειροποίητες.

Επίλογος

Το Μέτσοβο είναι κοιτίδα διάσημων Ελλήνων και μεγάλων ευεργετών του έθνους.

Ο Νικόλαος Στουρνάρας, η Ελένη Τοσίτσα, ο Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Γεώργιος Αβέρωφ κατάφεραν να κάνουν το Μέτσοβο γνωστό πανελληνίως. Η μεγαλύτερη συμβολή των πιο πάνω προσώπων ήταν η δημιουργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οποίο εν συντομία αποκαλείται Μετσόβιο. Άλλο σημαντικό άτομο από το Μέτσοβο είναι ο πρώην υπουργός και αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ.

  • Γεώργιος Αβέρωφ(1815–1899), επιχειρηματίας και ευεργέτης

  • Ευάγγελος Αβέρωφ (1910–1990), πολιτικός

  • Δημήτριος Ζαμάνης, επιχειρηματίας, δωρητής και υποστηρικτής της Φιλικής Εταιρίας.

  • Νικόλαος Τζαρτζούλης (1710-1773), λόγιος και ιδρυτής αρκετών Ελληνικών σχολείων

  • Αναστάσιος Σαμώσης (1806-1886), αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και μετέπειτα μεγαλοκτηματίας στην περιοχή του Αγρινίου

  • Νικόλαος Στουρνάρας, εθνικός ευεργέτης

  • Μιχαήλ Τοσίτσας, εθνικός ευεργέτης

  • Αδάμ Τσαπέκος, λόγιος

Μπορεί οι Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας μας να ξενιτεύονται, στο Μέτσοβο αυτό δε γίνεται και οι κάτοικοι στο έντυπο που μοιράζουν γράφουν χαρακτηριστικά: «Είμαστε 3.500 περίπου κάτοικοι και όπως θα διαπιστώσετε δεν ξενιτευόμαστε πια».