Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Καλάβρυτα-Οδοιπορικό σε έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς

Καλάβρυτα-Οδοιπορικό σε έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς
Χειμώνας

Καλάβρυτα-Οδοιπορικό σε έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς

Η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821 αποτελεί δημοφιλή προορισμοί όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα Καλάβρυτα δεν είναι μία απλή πόλη με ωραία τοπία και καλό φαγητό. Είναι κάτι παραπάνω καθώς έχει σημαντικά αξιοθέατα και μεγάλη ιστορία πίσω της.

Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα αν δεν κλείσεις έγκαιρα τη διαμονή σου το σίγουρο είναι ότι δε θα βρεις ούτε παγκάκι να μείνεις!

Βρίσκονται σε υψόμετρο 756 μέτρων και κατά την επίσκεψή σου στην περιοχή μπορείς να δεις σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, και τουριστικά αξιοθέατα. Από τη μία η φυσική ομορφιά με τους ορεινούς όγκους να περιβάλλουν την πόλη των Καλαβρύτων κι από την άλλη η γαστρονομία της και τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια της, την κάνουν νούμερο 1 δημοφιλή προορισμό κι όχι άδικα.

Must to visit

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο… η πόλη, αλλά και η γύρω περιοχή, που είναι γεμάτη από αξιοθέατα, όπως, το φαράγγι του Βουραϊκού, ο Χελμός, τα Ύδατα της Στυγός, το σπήλαιο των λιμνών, η Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου και φυσικά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, το χιονοδρομικό κέντρο κ.ά..

Τόπος Θυσίας

Μισό χιλιόμετρο από την πόλη των Καλαβρύτων ακολουθώντας το δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο θα συναντήσεις το μνημείο του τόπου θυσίας που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Εκεί εκτελεστήκαν άνδρες άνω των 13 ετών από τους Γερμανούς την 13η Δεκεμβρίου του 1943. Σήμερα, στο λόφο, βρίσκεται ένας μεγάλος σταυρός και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο, αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος και το φαράγγι του Βουραϊκού

Αν θέλεις να ζήσεις μία περιπετειώδη διαδρομή και να τη θυμάσαι για πάντα θα πρέπει οπωσδήποτε να την κάνεις με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Είναι ένα τρένο που με τα «δόντια» του, έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, αψηφώντας τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους. Χαρακτηριστικό του οδοντωτού είναι τα λιγοστά ευθύγραμμα τμήματα της διαδρομής, σε αντίθεση με τα πολλά καμπύλα, όπου το έδαφος είναι ιδιαίτερα απόκρημνο.

Το τρένο διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι, διανύοντας 22,350 χλμ. και καταλήγει, μετά από 65 λεπτά, στην πόλη των Καλαβρύτων. Στη διαδρομή αυτή περνάει από τούνελ, μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, παραπόταμους και εντυπωσιακά τοπία τα οποία φυσικά θα απαθανατίσεις με την φωτογραφική σου μηχανή. Είναι από τις διαδρομές που δεν κάνεις συχνά. Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει το μονοπάτι Ε4, που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα διαρκεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες. Αν είσαι φυσιολάτρης καλό είναι να την κάνεις γιατί είναι ακόμη μία εμπειρία για σένα!

Το φαράγγι του Βουραϊκού, ξεκινάει 3χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού, σε υψόμετρο 730 μέτρων, συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χλμ. και καταλήγει στο χωριό Διακοπτό. Κατά μήκος του, θα συναντήσεις μοναδικές ομορφιές όπως καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, διασώζονται πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια είδη φυτών.

Χιονοδρομικό κέντρο

Αν αγαπάς το χιόνι και το σκι, τότε πρέπει να επισκεφθείς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής το οποίο απέχει 203 χλμ. από την Αθήνα, 90 χλμ. από την Πάτρα και 14 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα.

Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ., αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια και μερικές σχολές σκι και είναι ιδανικό τόσο για τους αρχάριους, όσο για τους έμπειρους σκιέρς ή snowboarders.

Μονή της Αγίας Λαύρας

Πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, στην πλαγιά ενός λόφου, θα δείτε το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Χτίστηκε το 10ο αιώνα στη θέση Παλαιομονάστηρο, 300 μέτρα πιο πάνω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Εκεί υπάρχει σπήλαιο με πολλές αγιογραφίες. Το σημερινό κτίσμα είναι του 1950. Τη 14η Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολήθηκε, από τους Γερμανούς. Η μονή είναι σήμερα γνωστή γιατί θεωρείται ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Πλήθος κόσμος επισκέπτεται την Αγία Λαύρα για να δει τη μεγάλη συλλογή κειμηλίων από τον αγώνα του 1821. Το σημαντικότερο όμως κειμήλιο είναι η κάρα του αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, την οποία δώρισε στη μονή το 1359 ο Μανουήλ Κομνηνός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στη βάση ενός βράχου, βρίσκεται το Μέγα Σπήλαιο, 10χλμ βόρεια των Καλαβρύτων, πάνω στο δρόμο που ενώνει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Το καθολικό είναι χτισμένο μέσα σε ένα μεγάλο κοίλωμα του βράχου. Διατηρεί τις αγιογραφίες του 1653, τα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα. Σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, έργο του 4ου. Σύμφωνα με την παράδοση, δύο

Θεσσαλονικείς μοναχοί, έπειτα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και οράματα, συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ., η οποία τους οδήγησε στο σπήλαιο όπου ανακάλυψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας.

Το Μέγα Σπήλαιο υπήρξε κέντρο της Επανάστασης του 1821 καθώς από αυτό ξεκίνησαν το 1827 οι ντόπιοι για να αποκρούσουν τον Ιμπραήμ. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές. Οι φωτογραφίες που σώζονται μαρτυρούν πόσο όμορφο ήταν το αρχικό κτίσμα συγκρινόμενο με το σημερινό κατασκεύασμα. Η μονή είναι ανδρική και δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται να προσκυνήσουν και να περιηγηθούν το μουσείο με τα κειμήλια του αγώνα του 1821.

Σουδενά ― Αρχαίοι Λουσοί

Όταν ανεβείτε προς το χιονοδρομικό κέντρο, στο διάσελο του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε μια διασταύρωση. Ο αριστερός δρόμος οδηγεί στο χιονοδρομικό, ενώ, αν συνεχίσετε ευθεία, θα δείτε μπροστά σας την κοιλάδα των Σουδενών. Ο δρόμος κατεβαίνει φιδίσιος και περνώντας από τους Άνω Λουσούς φτάνει στον παραδοσιακό οικισμό των Σουδενών ή Κάτω Λουσών. Θα βρείτε εξαιρετικό μέλι στο εργαστήριο του Γιώργου Γκλαβά το οποίο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τους Άνω και Κάτω Λουσούς. Τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να το επισκεφθείτε, να μείνετε στους πάνω δύο ορόφους που είναι ξενοδοχείο με παραδοσιακή διακόσμηση καθώς και να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής μελιού. Οι Κάτω Λουσοί είναι η πατρίδα του Πετμεζά, οπλαρχηγού του 1821. Σώζεται σε καλή κατάσταση ο πύργος της οικογένειας. Από τους Κάτω Λουσούς μπορείτε να πάτε, μέσω της κοιλάδας, στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Λουσών, όπου υπήρχε ο Ναός της Αρτέμιδος Ημέρας.

Το Κλήμα του Παυσανία – Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης

Βρίσκεται πάνω στο δρόμο Κλειτορίας-Τρίπολης, στο Χάνι Κοτσιολέτη του οικισμού Σελλά, 10χλμ. από την Κλειτορία. Τρεις εντυπωσιακά υπερμεγέθεις κορμοί αναρριχώνται στα υπεραιωνόβια πουρνάρια, δίπλα στο παλιό Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το κλήμα έλαβε την ονομασία αυτή γιατί το επισκέφθηκε ο Παυσανίας για να διαπιστώσει αν όσα λέγονταν για τις πέστροφες του Αροάνιου ποταμού, ότι δηλαδή κελαηδούσαν όπως το πουλί τσίχλα, ήταν αλήθεια.

Σπήλαιο των Λιμνών

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστρία, 16.5χλμ από τα Καλάβρυτα. Έχει μήκος 2χλμ και αποτελείται από 13 κλιμακωτές λίμνες που χωρίζονται από λιθωματικά φράγματα. Είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης, μοναδικό στην Ελλάδα. Τα εξαιρετικά σχήματα και χρώματα καθιστούν το διάκοσμο πολύ εντυπωσιακό. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων νεολιθικής εποχής καθώς και λείψανα κατοίκησης από το 4200 μέχρι το 3000 π.Χ.

Βόλτα στο Χελμό

Ο Χελμός (2.355μ) είναι από τα πιο ωραία βουνά της Ελλάδας και αποτελεί προορισμό για ορειβάτες και περιπατητές όλο το χρόνο. Η ανάβαση στον Χελμό δεν είναι δύσκολη και από την κορυφή της «Νεραϊδοράχης» η θέα είναι φανταστική. Ο ορειβάτης μπορεί να περπατήσει την απόκρημνη χαράδρα της Στύγας και να φτάσει μέχρι τα «Ύδατα Στυγός».

Η χλωρίδα και πανίδα του ορεινού όγκου και ο καταρράκτης «Ύδατα Στυγός» αποτελούν ένα μοναδικό βιότοπο. Το χειμώνα θα πάτε στο Χελμό για να κάνετε χειμερινά σπορ και να περπατήσετε στα ορεινά μονοπάτια, σε ένα παραμυθένιο και χιονισμένο τοπίο.

Πώς θα πας στα Καλάβρυτα

Με το αυτοκίνητο αν ξεκινήσεις από Αθήνα θα ακολουθήσεις την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Βγαίνεις στην έξοδο για Καλάβρυτα, κάνοντας δεξιά στο Διακοπτό. Τα Καλάβρυτα απέχουν 188 χλμ από την Αθήνα και η διαδρομή είναι περίπου 2,5 ώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας δώσει την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνείτε κάνοντας κλικ στο κουμπί "Αποδοχή".