Η Βόρεια Εύβοια και οι μαγικές διαδρομές της

Η Βόρεια Εύβοια και οι μαγικές διαδρομές της
Χειμώνας

Η Βόρεια Εύβοια και οι μαγικές διαδρομές της

Πανέµορφα, καταπράσινα δάση, βόλτες στη φύση, υπέροχες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, πανέµορφα τοπία, δραστηριότητες… συνδυάζει τα πάντα Η Βόρεια Εύβοια και οι μαγικές διαδρομές της!

Η φυσική διαµόρφωση της, µε την πλούσια βλάστηση και τις εκπληκτικές θάλασσες, προσφέρεται για εκδροµές αλλά και εναλλακτικό τουρισµό, χειµώνα και καλοκαίρι.
Αν είστε λάτρεις αυτών, οι παρακάτω ενδεικτικές διαδροµές θα σας ενθουσιάσουν!

#1 Στους καταρράκτες του Δρυµώνα Βόρεια

Ο Δρυµώνας είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Εύβοια σε υψόµετρο 580 µ., που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, σε απόσταση 1 χλµ., στους πρόποδες του Ξηρού Όρους.

Το όνοµά του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το πυκνό δάσος δρυών, βαλανιδιών, και πεύκων, που το περιβάλλει, ή από το δριµύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά τον χειµώνα.

Φτάστε ως εκεί για να θαυµάσετε τους καταρράκτες του Δρυµώνα που συνθέτουν µια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής οµορφιάς… Βρίσκονται σε υψόµετρο 620 µέτρων, 4 χιλιόµετρα µετά τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόµο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Η διαδροµή ανάµεσα στο κατάµεστο από βλάστηση περιβάλλον είναι πραγµατικά υπέροχη!

#2 Λιχαδονήσια…Oι Σεϋχέλλες της Ελλάδας!

Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.

Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας.

Σήμερα αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις και είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με κόσμο που απολαμβάνει τα πεντακάθαρα νερά και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο.

Το νησάκι Μονολιά είναι μακρόστενο και έχει ένα μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι.

Η πρόσβαση γίνεται με τα καραβάκια «Λιχαδονήσια Ι» και «Λιχαδονήσια ΙΙ»που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα.

Όσοι έχουν δικό τους σκάφος μπορούν να προσεγγίσουν το νησί και από την απέναντι πλευρά του Μαλιακού όπου βρίσκονται τα παραθαλάσσια χωριά Ράχες, Αχλάδι και Καραβόμυλος ή ακόμη και από την Εύβοια.

Μέχρι το 1964 η περιοχή ήταν κατοικήσιµη αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης ρεύµατος και νερού. Μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την Αθήνα στα Καµµένα Βούρλα σε 1ώρα και 55΄ (177 χλµ.) και να περάσετε απέναντι µε τα καραβάκια,η διαδροµή διαρκεί 35′.

Εναλλακτικά, αν παραθερίζετε ήδη κάπου στην Εύβοια ή αν θέλετε να κάνετε µια µεγαλύτερη µεν αλλά πιο γραφική και πολύ πιο όµορφη διαδροµή, µπορείτε να φτάσετε οδικώς µέχρι την παραλία της Λιχάδας, το βορειοδυτικότερο σηµείο της Εύβοιας ή αλλιώς Κάβος, όπως αποκαλούν το µέρος οι ντόπιοι.

Απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα (και 2 ώρες και 15΄ από τη Χαλκίδα) αλλά το οδικό δίκτυο δεν είναι καλό. Από εκεί θα πάρετε καραβάκι.

#3 Παραλία Αγίας Άννας – παραλία Αχλάδι -παραλία Κοτσικιά

Μια διαδροµή 14,5 χλµ., ιδανική το καλοκαίρι, όπου θα συναντήσετε µικρές και µεγαλύτερες παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά!

#4 Λίµνη – Κατούνια -Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη

Μια διαδροµή 9 χλµ. στην οποία θα συνδυάσετε την επίσκεψη στο µοναστήρι µε θέα τις καταπράσινες πλαγιές του όρους Καντήλι µε τις εντυπωσιακής οµορφιάς παραλίες! Προτείνεται για όλο τον χρόνο.

#5 Λίµνη – Ροβιές – Δαµιά – Καλαµούδι – Δρυµώνας – καταρράκτες Δρυµώνα

Μια διαδροµή 25 χλµ. για κάθε εποχή του χρόνου που ενώνει την όµορφη Λίµνη µε το µοναδικό δάσος στην περιοχή του Δρυµώνα. Μην αµελήσετε να επισκεφθείτε το µοναστήρι του Όσιου Δαυίδ.

Στη Βόρεια Εύβοια για δραστηριότητες

Γεµάτη πανέµορφα µέρη, καταρράκτες, φαράγγια, νερά που τρέχουν παντού, ποτάµια, παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά και µονοπάτια, η Βόρεια Εύβοια είναι ιδανική για διαφόρων ειδών δραστηριότητες και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για θαλάσσια σπορ!

Κάντε windsurfing, kitesurf (Κανατάδικα, Αρτεµίσιο, Βασιλικά), jetski, καταδύσεις (Άγιος Γεώργιος Λιχάδας – Λιχαδονήσια), ιστιοπλοΐα, canoe kayakκαι ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης (Λίµνη – Ωρεοί).

Αν πάλι είστε λάτρεις του ψαρέµατος, γίνονται αρκετά σεµινάρια παράκτιου ψαρέµατος ή ψαρέµατος µε σκάφος. Από την άλλη, αν αγαπάτε το βουνό θα απολαύσετε περιπάτους ή mountain bike. Επίσης, υπάρχουν χωµάτινες διαδροµές και δύο πίστες (Καµάρια – Ροβιές) για motocross.

Τέλος, τα χωριά Καµατριάδες, Ταξιάρχης, και Αγία Άννα είναι ιδανικά για τους λάτρεις της ιππασίας, καθώς µπορείτε να ιππεύσετε µέσα στο δάσος.

Tip. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται σε όλη την περιοχή διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τουρνουά beach volley, ποδοσφαίρου 5χ5, µπάσκετ 3χ3, rugby, αγώνες τετρακίνησης, enduro αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως yogα trips, zumba και pilates.

#6 Για µπάνιο στις Ροβιές

Απέχει 86 χλµ. από τη Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά οδικώς, και πρόκειται για ένα χωριό χτισµένο µέσα στο τόξο που σχηµατίζουν τα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης, στην καρδιά ενός τεράστιου ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού µε τη θάλασσα.

Είναι από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της Βόρειας Εύβοιας µε ατέλειωτη σε µήκος παραλία µε ψιλό βότσαλο και άµµο και καθαρά βαθυγάλανα νερά, ενώ το ηλιοβασίλεµα συναρπάζει…

Εκτός από την παραλία, σε πρώτη ευκαιρία επισκεφτείτε τη νεοσύστατη γυναικεία µονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλλάντου, χτισµένη σε µια πανέµορφη τοποθεσία πολύ κοντά στον δρόµο Λίµνης – Ροβιών – Αιδηψού.

#7 Λουτρά Αιδηψού

Μέχρι και ο ίδιος ο Αριστοτέλης προσπάθησε να ερµηνεύσει το φαινόµενο των ιαµατικών νερών της Αιδηψού!

Τα Λουτρά της, µε περισσότερες από 80 ιαµατικές πηγές και ένα υπέροχο τοπίο πλούσιας βλάστησης που συναντά τη γαλαζοπράσινη θάλασσα, είναι ένας φυσικός θησαυρός, ένα καταφύγιο γαλήνης και ευεξίας µε µοναδικές αποδεδειγµένα ιαµατικές ιδιότητες.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η πληθώρα επισκεπτών. Θαλάσσια και ιαµατικά νερά, δινόλουτρα, ποσιθεραπεία, λασπόλουτρα, κολύµπι στη θάλασσα όπου καταλήγουν οι πηγές, ό,τι και αν επιλέξετε θα σας αναζωογονήσει!